سلوک سلامت۲

همراه داشتن داروی امام کاظم ;

امام کاظم ; مبتلابه بیماری شدند و طبیبان داروهای مختلفی برای ایشان تجویز کردند، امام فرمودند به کجا می‌روید، از این دارو که سید داروهاست استفاده کنید؛ از هلیله و رازیانه و شکر در ابتدای تابستان سه ماه و در هرماه سه مرتبه استفاده کنید و در ابتدای زمستان سه ماه و در هرماه سه مرتبه از هلیله و شکر و مصطکی استفاده کنید؛ پس تا زمان مرگ مریض نخواهید شد. (طب الائمه ابن بسطام ، ص ۵۰)

این دارو واکسن اسلامی و دارویی مفید و عالی در سفر و حضر است.استفاده از داروی زمستانه امام کاظم ;برای افزایش سیستم ایمنی بدن و سرماخوردگی مفید است. توصیه می‌شود هم قبل از سفر استفاده کنید و هم در هنگام سفر.

طرز استفاده از داروی امام کاظم; ؛یک قاشق از دارو را در ته حلق می‌ریزیم و یک ساعت قبل از استفاده دارو و یک ساعت بعد از استفاده از دارو نباید چیزی خورده شود.

غرغره و استنشاق آب ونمک دریا

یک قاشق چای‌خوری سرخالی نمک دریا را داخل یک لیوان آب جوشیده بریزید و وقتی ولرم شد،در هر دو سوراخ بینی استنشاق کنید؛یعنی از داخل بینی آب را به سمت حلق و دهان هدایت کنید تا از دهان خارج شود. این ترکیب ساده ،پیشگیری از سرماخوردگی و گلودرد است.

مصرف روزانه عسل

هرروز صبح حداقل یک قاشق مرباخوری عسل میل نمایید.

مصرف پیاز

در کنار وعده‌های غذا، پیاز آن منطقه را میل نمایید.

جلوگیری از یبوست

در سفر یبوست نباید داشته باشید.غذاهای ملین مصرف کنید و آب ولرم ناشتا را به‌عنوان ساده‌ترین ملین  فراموش نکنید.

استفاده از شال کمر

هدف از بستن شال، گرم نگه‌داشتن کمر می‌باشد؛ البته از سفت بستن کمر پرهیز شود.

استفاده از کلاه یا بستن سر

گرم نگه‌داشتن سر به شکل کلاه به سر کردن و یا بستن سر با چفیه یا دستار، مخصوصاً موقع خواب توصیه می‌شود. این عمل باعث جلوگیری از سردردهای سرد و سرماخوردگی می‌شود.

* از آفتاب شديد پرهيز كنید؛كلاه و حجاب بانوان به این امر كمك می‌کند، آفتاب شديد باعث خشكي مزاج و گرمازدگی می‌شود. آفتاب زیاد و شدید که به سر برهنه بتابد، می‌تواند منجر به خشکی و بی‌خوابی و  گرمازدگی و عطش غیرقابل بهبود و بی‌اشتهایی شود. از قرار گرفتن در معرض باد شديد بپرهیزید كه عوارض مختلفي دارد، مخصوصا باد پاییزی که مضر است و بر چشم و مغز و سینوس‌ها اثر منفی زیادی می‌گذارد.

امام علی; می فرمایند: تـَوقـَّوا الـَبردَ في اوَّلـِهِ و تـَلـَقـَّوهُ في آخِرِهِ، فـَإِنـَّهُ یـَفعـَلُ في الابدانِ کـَما یفعـَلُ في الأَغصانِ اوَّلـُهُ یـُحرِقُ و آخـِرُهُ یـُورق؛ در آغاز سرما(فصل پاییز) خود را از سرما نگه‌دارید و در آخر سرما (فصل بهار) خود را به آن بسپارید،زیرا سرما با تن همان می‌کند که با شاخه‌های درختانجام می‌دهد؛ در آغاز می‌سوزاند و در پایان به برگ و بار می‌نشاند.

در سرمای خیلی شدید بینی و دهان خود را ببندیدو پیشانی را خوب بپوشانید، همچنین خوردن یک قاشق مرباخوری عسل به همراه هفت عدد سیاه‌دانه شمارا از سرمای شدید ایمن می‌کند.

استفاده از سویق در سفر

نِعْمَ الزَّادُ فِي السَّفَرِ وَ الْحَضَرِ (طب الائمه، ج ۱، ص ۶۷)

بهترین توشه در سفر و حضر سویق می‌باشد. 

استفاده از سویق مانع از خستگی پاها می شود و پاها را تقویت می‌کند .

برای رفع عطش می‌توان از سویق عدس استفاده نمود.

برای تهیه سویق عدس،عدس را آسیاب کرده و بدون روغن روی حرارت ملایم تفت‌داده تا رنگ آن مایل به قهوه‌ای شود.  

رفع و پیشگیری از گرفتگی عضلات

استحمام با آب گرم قبل از خواب ، برای رفع یا پیشگیری از گرفتگی عضلات بسیار مفید می‌باشد.

 همراه داشتن روغن بنفشه

لو یعلم الناس ما فی البنفسج لحسوه حسوا؛ اگر مردم می‌دانستند که در روغن بنفشه چه خاصیتی دارد همانا آن را می‌خوردند. (اصول کافی، ج۶، ص۵۲۲)

همراه داشتن روغن بنفشه و مالیدن آن به بینی و ناف خوب است وبرای جلوگیری از سرماخوردگی و آسیب آلودگی هوا مناسب است.
جلوگیری از عرق‌سوز شدن

جهت پیشگیری از عرق‌سوز شدن و التهابات پوستی ناشی از تعریق زیاد، لباس‌زیر مناسب و گشاد و با الیاف نخی به تن‌نمایید.
موضعی که ممکن است عرق‌سوز شود را با روغن گل بنفشه مالش دهید؛ همچنین برای شستشو از آب سرد استفاده شود.

توصیه به استفراغ عمدی

زمانی که قی حاصل می‌شود جلوی آن را نگیرید تا بدن از اخلاط فاسد پاک شود.کسانی که بد ماشین و بد مسافرت هستند، قی کردن عمدی برایشان بسیار مفید است.

ممنوع بودن همه‌چیزخواری، ریزه‌خواری و پرخوری

این سه رفتار احتمال بیمار شدن ، اسهال ، سرماخوردگی ، تب و…را بالا می‌برد .

تدابیر حرکت

* از مدّتی قبل از سفر به‌طور منظّم و افزاینده پیاده­روی کنید، چون در طول سفر پاها ورم می‌کنند، بهتر است از کفش بند‌دار استفاده کنید تا فشار کمتری به پاها وارد شود.

* سعی کنید وسایلتان به‌اندازه‌ای باشد که همه آن‌ها در کوله جای‌گیرند. حمل وسیله اضافی با دست، به شانه و ستون فقرات فشار می‌آورد. همچنین از آوردن وسایل اضافه از قبیل پتو ،بالش،چادر مسافرتی و کنسرو ومواد غذایی بپرهیزید و تا حد امکان کوله خود را سبک کنید.

* بدون عجله پیاده‌روی کنید. طول زمان پیاده‌روی را کم­کم افزایش دهید. پیاده‌روی با شتاب و زیاد در روز اول ممکن است موجب گرفتگی شدید عضلات شود.در ابتدای پیاده‌روی خیلی آرام قدم بردارید و پس از چند دقیقه سرعتتان را بیشتر کنید و زمانی که می‌خواستید استراحت کنید آرام‌آرام راه بروید و بعدازاینکه ضربان قلب پائین آمد به استراحت بپردازید.

*در محجّه البیضاء ذکر شده:" لایَنزِلُ حَتَی یَحمِی النَّهارُ فَهُوَ السُّنةُ، وَ یَکُونُ اَکثَرُ سِیرِهِ فِی اللَّیلِ؛ پس‌ازآن که مقداری هوا گرم شد، برای استراحت پیاده شدن سنّت است و بیشتر در شب سیر کنید"

* اگر احساس خستگی زیاد، تعریق بیش‌ازحد، طپش قلب یا افت فشار داشتید، پیاده‌روی را قطع کنید؛ چند دقیقه به پشت دراز بکشید و بعد از طبیعی شدن ضربان قلب به‌آرامی مسیر را ادامه دهید.

 * در منازل و موکب­های بین راه، پای خود را با آب‌خنک بشویید، یا آنها را مدّتی در آب‌خنک بگذارید.

 * هر شب، عضلات خود- به‌ویژه عضلات ساق پا، مچ پا و کمر- و نیز ناخن­های پاها را با یک روغن مناسب ماساژ دهید. این کار را حتّی اگر احساس درد و کوفتگی هم ندارید، انجام دهید. روغن‌زیتون، بابونه، سیاه‌دانه، روغن بنفشه موارد مناسبی برای این کار هستند.

* یکی از بدترین چیزها برای عضلات و مفاصل، قرار گرفتن آنها در معرض سرماست؛ به‌ویژه اگر عرق کرده باشند. در طول مسیر پوشش مناسب و گرم داشته باشید و در وقت استراحت و باز کردن کوله و نیز پس از استحمام به‌شدت مراقبت کنید که در معرض باد یا سرما قرار نگیرید.

آداب غذا خوردن

* امام علی;: تا وقتی‌که گرسنه نشدی اقدام به خوردن غذا مکن و وقتی به خوردن اقدام کردی قبل از آنکه کامل سیر شوی دست از غذا خوردن بردار.غذا را با آرامش و خوب بجو تا هضم آن آسان شود و پیش از خوابیدن و به رختخواب رفتن به توالت برو و خود را تخلیه کن؛ چون این سفارش هارا به کاربندی از پزشک بی‌نیاز شوی. (آثارالصادقین، ج ۲ ،ص ۳۸۷)

* امام علی;:از پرخوری پرهیز کنید، زیرا هرکه پرخوری کند دردهای درونی‌اش بسیار گردد و خواب‌های فاسد و پریشان بیند و نیز موجب سنگدلی و سبب کسالت و تنبلی در خواندن نماز می‌شود . (آثارالصادقین، ج ۹ ،ص ۹۷۰)

* امام علی;: خوراکتان را با خوردن کمی نمک آغاز کنید و با خوردن نمک پایان دهید که اگر مردم خاصیت نمک را می‌دانستند آن را بر پادزهر ترجیح می‌دادند و هرکه غذایش را بانمک آغاز کند، خداوند هفتاد درد را از او دور سازد که جز خدا کسی آنها را نداند.( تحف العقول، ص ۱۰۸)  

آداب آب خوردن

* امام صادق ; فرمودند: تا اشتها ندارید آب ننوشید و چون اشتها به نوشیدن آب داشتید آب را كم بنوشید (وسائل الشیعه، ج ۲۵ ،ص۲۳۸)

* امام صادق ; فرمودند: «از دسته كوزه یا از لبه شكسته آن نباید آب بنوشید، زیرا محل آب نوشیدن شیطان است. (فروع کافی ج ۶ ص ۳۸۶)

* رسول اكرم ] فرمودند: «هنگام نوشیدن آب در كاسه آب ندمید و اگر كسی خواست نفس بكشد ظرف آب را از دهان خود دور       بدارد و سپس نفس بكشد. (سفینه البحار، ج 1 ،ص ۶۹۴)

* از امام صادق ; نقل است كه رسول اكرم ] فرمودند: «آب را بمكید و یک‌دفعه ننوشید، چون سر كشیدن آب مرض سینه ایجاد  می‌كند. (وسایل‌الشیعه، ج ۲۵، ص ۲۳۶)

*رسول اكرم ] فرمودند: «در هر بار نوشیدن آب بسم‌الله بگوئید و چون سیراب شدید الحمدالله بگویید.(كنزالعمال، ج۱۵ ،ص ۲۸۷)

*امام صادق ; فرمودند: «آب نوشیدن به حالت ایستاده در شب، زرد آب را در بدن ایجاد می‌كند .(من لایحضرالفقیه،ج۳ ،ص۳۵۳)

* امام صادق ; فرمودند: هر كس نیم‌خورده آب برادر مؤمنش را به‌عنوان تبرك بنوشد،خداوند در میان آن‌ها فرشته‌ای می‌آفریند تا روز قیامت برایشان طلب مغفرت می‌نماید (وسایل الشیعه، ج ۲۵ ،ص ۲۶۳)

غذاهای مفید و قابل‌استفاده بعد از سفر

سوپ: جو، گشنیز،شوید، شنبلیله و جعفری ، کدو وشلغم و زردک را مخلوط کنیدو بپزید ؛در ابتدا یک حبه سیر را درون پیاز کاملی قرار دهیدو آن را داخل آش بگذارید و بعد از پختن آن را خارج کنید.

آبگوشت گوشت گوسفندی و غذاهایی که با نخود تهیه می‌شوند.

اجتناب ازغذاهای مضر

سرخ‌کردنی‌ها ، فست فودها،کنسرو جات و...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *