برخی از غذاها و شیرینی‌هایی که در روایات بازگو شده۳ – فالوزج و حَیس

حلوای خرمایی - حَیس

حلوای خرمایی - حَیس

۵- فالوزج(حلوای عسلی)
فالوزج یک نوع حلواء است که از سه چیز ساخته می‎شود: آرد مغز گندم روغن زرد گاوی و عسل خالص و احتمالاْ آب.
به دو روایت پیرامون این غذا توجه بفرمایید:
عَنْهُ (ص)‏ أَنَّهُ أُهْدِيَ إِلَيْهِ فَالُوذَجٌ‏ فَقَالَ مَا هَذَا قَالُوا يَوْمُ نَيْرُوزٍ قَالَ فَنَيْرِزُوا إِنْ قَدَرْتُمْ كُلَّ يَوْمٍ يَعْنِي تَهَادَوْا وَ تَوَاصَلُوا فِي اللَّهِ.[۱]
روز نوروزی، مقداری فالوزج به محضر پیامبر اکرم (ص) اهدا شد، حضرت فرمودند: به چه مناسبت است این فالوزج؟ گفتند: امروز، نوروز است حضرت فرمودند: هر روز را نوروز کنید و البته مراد حضرت، این بود که هر روز، هدیه به هم‌دیگر بدهید و به دیدار یک‌دیگر بروید.
رُوِيَ‏ أَنَّ الْحُسَيْنَ بْنَ عَلِيٍّ (ع) رَأَى رَجُلًا يَعِيبُ الْفَالُوذَجَ‏ فَقَالَ (ع) لُعَابُ الْبُرِّ بِلُعَابِ النَّحْلِ بِخَالِصِ السَّمْنِ مَا عَابَ هَذَا مُسْلِمٌ؛[۲]
امام حسين (ع): مردى را ديدند كه از فالوذج‏ عيب مي‎گيرد، حضرت فرمود: لعاب گندم، عسل، روغن خالص؛ روا نیست مسلمان آن را عيب ‎كند.

 

۶- الحَیس(حلوای خرمایی)
حَیس، آن است که هستۀ خرما را جدا کنید و خرما‌ها را با کشک مخلوط کنید و بعد روغن به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید، گاهی سویق هم به آن اضافه می‎کنند. [۳]
ابن اثیر در لغتنامه خود گفته: حیس، غذایی است که از خرما، آرد و روغن درست می‎شود.
عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ (صل الله علیه و اله) حِينَ تَزَوَّجَ مَيْمُونَةَ بِنْتَ الْحَارِثِ أَوْلَمَ عَلَيْهَا وَ أَطْعَمَ النَّاسَ الْحَيْسَ‏.[۴]
امام صادق (عليه السلام) فرمود: هنگامى كه پیامبرخدا (صلى الله عليه و آله) با ميمونه، دختر حارث ازدواج كردند، مهمانى دادند و به مردم، غذايى كه از خرما و روغن و كشك درست شده بود اطعام دادند. [۵]

 

[۱] دعائم الإسلام ؛ ج‏۲ ؛ ص۳۲۶.
[۲] . مكارم الأخلاق؛ ص۱۶۹.
الفالوذج نوع من الحلو مركب من ثلاثة أشياء، لباب البر، و سمن البقر، و لعاب النحل.[۲]
[۳] . الحَيْس‏: تمر ينزع نواه ويدقّ مع إقْط و يعجنان بالسمن ثمّ يدلك باليد حتّى يبقى كالثريد و ربّما جعل معه سويق.       مجمع الدعائم؛ ج۲ ص۲۰۴.
[۴] . محاسن، ج۲، ص ۴۱۸ ؛ کافی، ج۵، ص۳۶۸.
[۵] . الحيس‏: هو الطعام المتخذ من التمر و الدقيق و السمن.   النهاية؛ ج۱ ص ۴۶۷.

1 دیدگاه

  1. محمد گفت:

    سلام
    خداقوت. دست مریزاد
    خلاقیت هنرمندانه و عالمانه ای در جمع اوری و محتوای مطالب عالی شروع کردید
    اطفا مطالب و سخنرانیهای اقای کاظم زاده در مورد طب سنتی و تشریح کتاب قانونچه چغمینی را هم بارگزاری بفرمایید تا کامل شود سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *