ماجرای محصولات ترا ریخته در سبد غذایی خانوادههای ایرانی، حالا چند وقتی میشود که به بحثی داغ تبدیلشده است. موضوعی که البته موافقان و مخالفانش، هرکدام دلایلی برای صحت ادعاهایشان دارند. اما نکته جالب در این میان، آن است که بهتازگی برخی افراد چه در سخنان خود و چه در رسانهها اعلام میکنند هیچگونه محصول تراریختهای در سفره غذایی مردم کشور وجود ندارد.
این نشان میدهد یا این افراد اطلاعات کافی ندارند یا با انکار، قصد پاک کردن صورت مساله را جهت پیشگیری از استمرار مطالبات مردمی در این مورددارند. به همین بهانه سراغ دکتر «علی کرمی» رفته است. این استاد دانشگاه علوم پزشکی و فوق تخصص مهندسی ژنتیک معتقد است برخی سودجویان، با دادن اطلاعات غلط به مردم، راه را برای پر کردن سفرههای مردم از محصولات ترا ریخته و البته بدون اطلاع آنها هموار میکنند.
کرمی با انتقاد از نبود اطلاعرسانی مناسب توسط نهادهای مسئول میگوید: «با توجه به اطلاعرسانیهای گستردهای که در مورد محصولات ترا ریخته در چند سال گذشته در ایران صورت گرفته، آگاهی مردم درزمینهٔ توجه به سبک زندگی سالم و بخصوص تغذیه سالم، بسیار افزایشیافته و با توجه به نگرانیهایی که در مورد خطرات محصولات ترا ریخته برای سلامت انسان، محیطزیست، منابع طبیعی و ذخایر ژنتیکی وجود دارد مردم سؤالات مهمی در این زمینهدارند که لازم است بهطور شفاف به آنان پاسخ داده شود.
او میگوید: «مهمترین سؤالی که مردم در مورد محصولات میپرسند این است: چه محصولات تراریختهای در سبد غذایی مردم ایران موجود است؟ برای روشن شدن موضوع، این پرسش باید به چند پرسش دیگر تقسیم شود. آیا محصولات ترا ریخته در ایران وجود دارند؟ آیا در سبد غذایی مردم واردشده؟ چگونه مردم این محصولات را تشخیص دهند؟
ترا ریختهها کجای زندگی ایرانیان هستند؟
کرمی با اشاره به بحثهای رسانهای مختلف پیرامون وجود محصولات ترا ریخته در ایران، میگوید: «شاید بهتر باشد دراینباره به اظهارات مسئولان و اخبار منتشرشده در رسانهها در چند سال گذشته بپردازیم.
او میگوید: «اواخر اردیبهشتماه ۹۵، صحبت از محصولات ترا ریخته مجاز به میان آمد و رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرد فقط دو محصول سویا و ذرت بهصورت ترا ریخته یا اصلاح ژنتیکی شده در بازار کشور وجود دارد و درج برچسب ترا ریخته روی این محصولات نیز اجباری شده است.
او میگوید: «چند ماه بعد، یعنی ۲۷ مردادماه ۹۵، ماجرای پنهانسازی واردات ترا ریختهها مطرح شد و یکی از اعضای اتحادیه ملی محصولات کشاورزی از واردات سالانه پنج میلیارد دلار محصولات ترا ریخته به کشور خبر داد و گفته بود: «بدون اینکه مردم آگاه باشند این محصولات وارد سفره آنان شده است ضمن اینکه جز در ۶ ماه اخیر مسئولان مربوطه هیچگونه اطلاعرسانی صحیحی در این زمینه نداشتهاند. او از کشت صدها تن برنج ترا ریخته طی سال ۸۳ هم خبر داده و گفته بود که با استناد به گزارش مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، صدها کشاورز در سال ۸۳، این نوع برنج را کشت کردهاند.
کرمی ادامه میدهد: «حدود ۱۸ ماه پسازآن، قائممقام وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفته بود تاکنون فقط سه محصول تراژنی یا ترا ریخته شامل دانههای روغنی کلزا، سویا و ذرت در ایران مجوز مصرف دارند و هیچ محصول یا فرآورده دستکاری ژنتیک شده دیگری در بازار کشور وجود ندارد.» کرمی ادامه میدهد: «اما قضیه سابقه مصرف ترا ریختهها در ایران بسیار طولانیتر از این حرفه است.
چراکه بهمنماه ۹۶، یکی از اعضای کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه نمایندگان مجلس معتقد به ممنوعیت 100 درصدی محصولات ترا ریخته نیستند، گفته بود مصرف محصولات ترا ریخته مربوط به امروز و دیروز نیست بلکه ۲۰ سال است که مردم ایران این محصولات را استفاده میکنند.
پیش از او هم آقای محمود تولایی، رئیس انجمن ژنتیک ایران گفته بود ۱۵ سال است مردم ترا ریخته مصرف میکنند وحدود ۹۰ درصد روغن مصرفی کشور ما وارداتی است که از آرژانتین و برزیل وارد میشود و بهطور ۱۰۰ درصد ترا ریخته است.» کرمی، به استنادات خبری دیگر خود از مصرف ترا ریختهها در ایران هم اشاره میکند: «۱۴ مهرماه ۹۴، مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو گفته بود اخیراً دو گروه از مواد غذایی یعنی روغنهای وارداتی ترا ریخته یا همان دستکاری شده ژنتیکی بهطور رسمی و با تائید سازمان غذا و دارو به بازار عرضهشده است.